lunes, 5 de marzo de 2018

Compromís “Obligació contreta per una promesa, una paraula donada, etc.”


Dilluns.

Dinàmica de grup on els nens/es voluntàriament diuen oralment un compromís que duran a terme durant aquest curs, ja sigui a classe o a casa, amb companys o familiars..millorar alguna cosa que no acaben de fer bé.
Dimarts.
Visualitzar el vídeo d’un atleta paralímpic, Matt Stutzman, que va nèixer sense braços i ha aconseguit la medalla de plata als paralímpics de Londres 2012. Un exemple de compromís i superació personal, tot ho fa amb els peus.
Matt Stutzman, el arquero sin brazos con el mundo a sus pies 3.29



Dimecres.
Comentar amb els nens/es la imatge del compromís de la mare cap al seu nadó.


Dijous.
Explicar el conte del rei tardaner:
– Sempre falta el mateix –rondinava la Rentadora tot esclarint la roba, mentre els ànecs nedaven sobre el riu de paper de plata. El Caganer, sempre tan pragmàtic, ja ho havia dit a la Filadora, que algun any no arribaria a temps i els faria quedar malament. Els Pastors de l’Anunciata ni se n’havien adonat que faltava un Rei, feina tenien a mantenir el caliu i a escalfar les sopes. Sant Josep sortia de tant en tant del portal amb l’excusa de cercar un parell de branquillons per al foc. Des d’allí podia veure millor com els altres dos, a l’altra punta, dalt del camell esperaven amb impaciència l’arribada del seu company. Els Àngels ja feia estona que afinaven el Glòria. Faltava ben poc per a la mitja nit i ni els mateixos animalons, allà quiets, ensumant la molsa humida, gosaven pensar què passaria si no hi era a temps.
Mitja nit. L’estel resplendent envia el seu raig, per l’escletxa, al bell mig del portal. Un cop més Jesús és nat. I dalt la muntanya de suro, els Reis, tots tres, amb la mirada fixa en l’Estel; el tardaner, però, amb un somriure sota el nas. Un sospir tranquil•litzador omple el pessebre i Maria, tot aclucant els ulls, fa un petit gest amb el cap. Només ella sap que el tardaner fa de Rei tot l’any, fins l’últim minut, portant aquelles coses que potser ningú no ha demanat.

Divendres.
Llegir el següent text sobre els compromisos d’uns nens a la classe, obrir debat sobre quins complirien i quins no.

Anem a un país millor

Decretem que a la nostra classe, mentre el sol escalfi i l’aigua rodoli muntanyes avall, tinguin vigència les normes que segueixen:

1. Els nens/es d’aquesta classe ens comprometem a viure com a germans l’un de l’altre, a fer la feina ben feta i a ajudar sempre que calgui; i no per això ens creurem més impor¬tants.
2. Els nens/es d’aquesta classe prometem fer l’esforç més gran per fer feliços els altres i no es veurà mai ningú amb la cara trista, encara que faci mal temps.
3. Els nens/es d’aquesta classe sabem i entenem que la pau val més que tots els sacs d’or del món, per això prometem que no ens barallarem mai més i no deixarem que ningú ho faci.
4. Tots els que som de la classe prometem que direm sempre la veritat i així -per sempre més–  podrem confiar els uns amb els altres.
5. Acceptem que la nostra vida, la nostra feina i la nostra festa només tenen sentit si ens porten la pau, per tant ens comprometem a cercar la pau per tots els racons. La pau per a nosaltres i per a donar-la a tots els habitants de la terra.
6. Ens comprometem, pel fet de viure en aquesta classe, que tothom que es fixi en la nostra mirada, trobi de seguida un amic de debò. I ens esforçarem per tenir molts amics entre nosaltres.